Discuss Y plan problem in the Electrical Forum area at ElectriciansForums.net

I

ilsonbhoysparky

Welcome to ElectriciansForums.net - The American Electrical Advice Forum
Head straight to the main forums to chat by click here:  American Electrical Advice Forum

Hi folks first post
Trying to repair/refurbish a CH system for a friend which had stopped working. Worked on loads of Y plans faults in the past but never seen anything like this one

Glow worm Fuel Saver 50
Drayton Programmer
Honeywell Stats and 3 port valve.
Smashed room stat replaced

The system had stopped working. Initial testing showed boiler fan wasnt working. Bench test confirmed fan faulty and fan replaced.
With new fan installed still no output to spark generator and gas valve via PCB.

Pressure Switch restrictor checked, blocked, and cleaned.Operation confirmed.

Spark Ignition now working boiler ignites boiler cycling on and off. Boiler igniting even with programmer set to off (overrun?) and kettling which suggests to me pump isnt running in this state. Pump valve and tanks all situated in loft

More work and head scratching required. Any body experienced similar
regards
ilsonbhoysparky
 
Wetroom Store - Network Wetroom Suppliers
This official sponsor may provide discounts for members
G

Guest123

  • Thread Starter Thread Starter
  • #2
Hi.

Sounds like a mid pos valve issue, as even with the programmer off it still has a permanent live present. But then if it is faulty and sending a call signal to the control box then it should be operating the pump also. Could the pump be faulty perhaps??
 
J

johnnyb

  • Thread Starter Thread Starter
  • #3
it sounds to me, if the pump is running the mid-port valve is at fault as you mentioned it kettling, thats a sign of overheat, and it could also be if the mid-port valve is working which as you know, feel the pipes and see, if its ok then the heat exchangers possibly blocked hence the kettling.
 
I

ilsonbhoysparky

  • Thread Starter Thread Starter
  • #4
Thanks for the esponse guys I need to go back with a mate as the pump and valve are remote from the prog and boiler will let you know how I get on
 
G

Guest123

  • Thread Starter Thread Starter
  • #5
Yeah, keep us posted.:)

P.S welcome to the forum.:D
 
J

johnnyb

  • Thread Starter Thread Starter
  • #7
No not always mate, i have had many a time when the pump and the mid/pos valve is ok and its been the heat exchanger blocked, might not be in this case, but it has happened, unfortunatley its a bad do unless you are on somesort of maintenance plan with somebody, might as well get a new boiler.
 
Electrical2Go - Online Electrical Supplier
This official sponsor may provide discounts for members

Reply to Y plan problem in the Electrical Forum area at ElectriciansForums.net

Test Meter - Forum Sponsors since 2007!
This official sponsor may provide discounts for members
Top Bottom